Välkommen till Steninge slottsby i Sigtuna

Mässa Steninge slottsby i Sigtuna
22- 23 maj

Kickstarta utomhussäsongen i trädgård och hem!

Med Stenladan som fondvägg i väster och Trälogen som en skyddande vägg mot norr ligger mässan fint inbäddad i solläge och i skydd mot väder och vind. Mässan ligger granne med Steninge Slott där ni hittar en öppen slottsträdgård att besöka innan eller efter ert besök på mässan. Området runt om expanderar starkt då det byggs nya bostäder med en karaktär som andas engelsk lantidyll blandat med svensk slotts- och hantverkstradition. 

Mässan hade premiär 2019. Intresset var mycket bra och vi besöktes av 5500 personer. Till 2021 har vi flyttat in en del av mässan i Trälogen som skydd not väder och vind. Trälogen är en fantastisk lokal och kan liknas vid en träkatedral där solljuset strilar in genom väggarna.  

Läs gärna mer om området runt Steninge slottsby.

Program och aktiviteter

Som besökare på mässan får du kunskap levererad av våra föreläsare och medverkande. Barnen har sin del på området där de kan prova-på olika moment som hör trädgården till. Alldeles bredvid barnaktiviteterna finns även en picknickyta för dig som vill ta med din egen mat eller fika alternativt slå dig ner för att äta den mat du köpt på plats från någon av våra matserveringar.  

Våra utställare levererar inspiration och kan hjälpa dig att göra de rätta valen.  Utställarna representerar och säljer produkter inom trädgård, utelivet i trädgården, hantverk, delikatesser och det som hör till alla sköna stunder i trädgård och hem.

Alla aktiviteter, utställningar och föreläsningar sker inne på mässområdet. 

Trädgårdsscenen - möt våra profiler

Vid Trädgårdsscenen hittar ni trädgårdsmästare Linda Schilén, blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt och odlare- samt anläggare Tony Johansson. 

  • Linda Schilén arrangerar och planterar vårkrukor och planterar rabatterna så det blir fint i trädgården. Passa på att ställa dina frågor direkt och ta med dig goda råd och smarta tips med hem till din egen trädgård. 
  • Minna Mercke Schmidt visar, gör och berättar hur hon inreder växthus och uterum med olika arrangemang och inredningsdetaljer av vilka de flesta går att inhandla på mässan.
  • Tony Johansson är mässans trädgårdsanläggare och odlare. Han berättar hur du på bästa sätt odlar dina grönsaker och anlägger gångar mm i trädgården.
 
Bli en mästare vid grillen

Vid grillhörnan kan ni inspireras av vår grillprofil som tipsar och  visar hur ni blir en mästare vid grillen i sommar. Småprata, ställ dina frågor och kanske lyckas du få ett smakprov av något av det som tillagas på grillarna.

Utställningar

Vi älskar att förmedla kunskap och tips till er besökare. Till årets mässa har vi ett antal utställningar där vi förmedlar kunskap, tips och historia. Kan du gissa vilka redskap som finns i utställningen Trädgårdens historia? 

  • Pelargonutställning finns med även detta år. Här kan ni kika på ett urval av olika pelargoner där ni kan läsa på om dess namn, kategori och vad som särskiljer olika pelargonerna.
  • Konstutställning med tema blommor. Linda Schilén är även konstnär visar sin utställning med konst på stora vepor som kan förgylla trädgården på olika vis.
  • Trädgårdens historia. En genomgång av hur trädgården utvecklats över tid visas tillsammans med olika historiska verktyg och hjälpmedel. 
Minikurser

Passa på att gå någon av våra minikurser i samband med att du besöker mässan. Bokning görs på Tickster. Mer information kommer.  Exempel på kurser är:

  • Trädgårdsdesign - lär dig designa din egen trädgård under tre timmar.
  • Skapa mångfald i din trädgård - lär dig attrahera pollinatörer och insekter som är viktiga för trädgårdens växter. 
  • Pilflätning - lär dig grunderna inom hur du flätar pil.
  • Fler kurser kommer att presenteras.
Föreläsningar

Det bjuds på olika föreläsningar inom intressanta områden. Mer info kommer närmare mässan.

Bokstugan

Här hittar du böcker skrivna av våra föreläsare. Se till att få ett signerat exemplar med dig hem.  

Gör-det-själv området

På Gör-Det-Själv-Området så kan ni själva prova på och testa olika saker.  Barnen kan själva lära sig odla och prova på andra aktiviteter.

Barnens trädgård

 I barnens trädgård kan de själva lära sig odla och prova på andra aktiviteter. Fullt med fria aktiviteter för barn upp till 12 år.  

Tipspromenad

Tipspromenaden är alltid uppskattad. Priser du kan vinna är presentkort som du kan använda hos våra utställare om du vinner. 

Mat och fika

På området finns det ett antal olika matalternativ. Du kan bla. välja mellan vegetariskt, viltkebab eller en god laxklämma. Vill du fika så går det att köpa kaffe och fikabröd på plats.

Picknickområde. Det går bra att ta med egen mat och äta på plats vid picknickområdet som även ligger i anslutning till barnaktiviteterna.

Information

Datum: 22 - 23 maj, 2021
Öppet: Lördag 10.00-17.00 och söndag 10.00-16.00.

Förköp biljett: 80 kr per person på Tickster
OBS! Vi återköper entrébiljetter om mässan måste ställas in.
Köp biljett i entrén: 100 kr per person. 
Vi tar emot Swish och kort som betalningsmedel i entrén. 
Alla personer under 16 år går in gratis i betalande vuxens sällskap.

Grupper och föreningar 

Kontakta oss för priser för grupper om minimum 10 personer.
E-post: info@tradgardochuteliv.se 

Följ oss på sociala medier:  
Parkering

Följ skyltning vid ankomst.Parkeringen är  GRATIS.

Djur är välkomna

Djur är välkomna på mässan och ska vara kopplade. Vi tillåter inte att det lämnas kvar djur i bil på parkeringen. 

Hitta hit

Klicka på länken "Visa en större karta"  i kartan nedan för att få en vägbeskrivning från er plats. Buss från Märsta station direkt till Steninge slottsby och mässan. Se SL.

Plats

Steninge slottsby, Sigtuna

Tillgänglighet

Tillgänglighet: Det finns handikapptoaletter i Stenladan.
Handikapparkering ligger i anslutning till  mässan. Giltigt tillstånd krävs. Underlag på området är grus utomhus och betonggolv i Logen inomhus.

En skön weekend

Vill ni njuta extra av helgen så rekommenderar vi att ni bokar en weekend i Sigtuna i samband med mässan.
Hotell Kristina
Destination Sigtuna

Besöksadress:
PI Konceptmässor AB
Glättargatan 39
784 67 BORLÄNGE

Kontaktuppgifter:
Telefon: +46 70 273 50 33
E-post: info@tradgardochuteliv.se


Fakturaadress:
PI Konceptmässor AB
Kund-id WIN 3784, FE nr 160
105 69 STOCKHOLM

Fakturor till oss skickas via epost till: faktura@wint.se

Fakturor från oss kommer från epost: hej@wint.se

© Copyright Trädgård & Uteliv med hantverk och deli